Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Crossdressing (Διαφυλική ενδυμασία-Παρένδυση)

Το crossdressing είναι ένα φαινόμενο που συναντάται στις BDSM κοινωνίες, και στα δύο φύλα που έχουν ανεπτυγμένες παραφυλίες.
Τι σημαίνει: Ουσιαστικά ορίζει την ένδυση κάποιου ατόμου με ρούχα, εσώρουχα ή αξεσουάρ που χαρακτηρίζουν συνήθως το αντίθετο φύλο.

Η συνήθεια αυτή συναντάται από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα.

Κατά τον Παλαίφατο στο έργο Περί Απίστων στα κείμενα Περί Ομφάλης ο γνωστός μυθικός ήρωας Ηρακλής είχε παραδοθεί ως σκλάβος στην Ομφάλη με την υποχρέωση να ντύνεται γυναικεία και να κάνει γυναικείες εργασίες ως τιμωρία για το φόνο του Ίφυτου και την μάχη του με τον Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών. Πριν τον Τρωικό πόλεμο αναφέρεται ότι ο Αχιλλέας κρυμμένος, από τη μητέρα του Θέτιδα, στο παλάτι του Λυκομήδη ανακαλύφθηκε από τους Αχαιούς να βρίσκεται με γυναικεία ενδυμασία.
Επίσης είναι γνωστή και η ιστορία της Καλλιπάτειρας η οποία για να παρακολουθήσει τον αθλητή γιο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες ντύθηκε γυμναστής. Στα αρχαία ελληνικά θέατρα οι καλλιτέχνες ντύνονταν γυναίκες όπως στη Λυσιστράτη και αλλού. Επίσης και στα βικτωριανά θέατρα την εποχή του Σέξπιρ.

Λυσιστράτη
Αχιλλέας στο παλάτι του Λυκομήδη
Ηρακλής και Ομφάλη


Η Ιωάννα της Λωραίνης είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα crossdresser του μεσαίωνα. Οι ευνούχοι στα χαρέμια των σουλτάνων, τα αρσενικά παιδιά των ελληνικών οικογενειών στην διάρκεια της τετρακοσαετής κατάκτησής τους από τους Τούρκους που μάζευαν τα αγόρια στο γνωστό παιδομάζωμα για να δημιουργήσουν το τάγμα των Γενίτσαρων. Έτσι οι γονείς αναγκαστικά τα έντυναν με κοριτσίστικα ρούχα. Ακόμα και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν αναφορές για αξιωματικούς και στρατιώτες του γερμανικού στρατού που μέσα από τη στολή τους φορούσαν γυναικεία εσώρουχα. Αλλά αυτό συνέβαινε και στους στρατιώτες του αγγλικού στρατού και του αμερικάνικου. 


Crossdressing κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιωάννα της Λωραίνης




















Σε συνέντευξή του ο δημιουργός ταινιών Edward D. Wood, Jr αναφέρει ότι πολύ συχνά φορούσε γυναικεία εσώρουχα μέσα από τη στολή του στη διάρκεια της θητείας του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επίσης η όπερα της Madame Butterfly, η Πάπισσα Ιωάννα και μετέπειτα σε σύγχρονες ταινίες όπως : “Toutsie” με τον Dustin Hofman, “Αυτό που θέλουν οι γυναίκες” με τον Mel Gibson, “Μrs Douptfire” με τον Robin Williams κ.ά.

Στην εποχή μας την κατηγορία crossdressing την κατέχουν περισσότερο οι transexuals και οι Drag Queens οι οποίες ανά τον κόσμο κάνουν διάφορα shows, καλλιστεία και φεστιβάλ ενώ μια πιο συνηθισμένη κατάσταση είναι ο εορτασμός των αποκριών όπου πολλοί άντρες ντύνονται γυναίκες και το αντίστροφο, σατιρίζοντας. Γνωστό έθιμο στην ελληνική επαρχία είναι οι Μπούλες ή ο βλάχικος γάμος.

Στο χώρο του BDSM lifestyle το crossdressing είναι γνωστό περισσότερο στους χώρους των υποτακτικών για λόγους εξευτελισμού και όχι μόνο. Πολλές φορές και οι ίδιοι οι υποτακτικοί επιλέγουν να ντύνονται με αυτόν τον τρόπο ως δείγμα απελευθέρωσης των taboo.  

Οι σύγχρονοι ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που λένε ότι στις περιπτώσεις που το crossdressing το επέβαλαν οι καταστάσεις δεν θεωρείται crossdressing, όπως για παράδειγμα στα αρχαία θέατρα που δεν υπήρχαν γυναίκες ηθοποιοί για  να λάβουν μέρος στους αντίστοιχους ρόλους λόγω ότι τους απαγορευόταν η είσοδος στην ενεργό δράση του θεάτρου, oπότε η ανάγκη επίτασσε κάποιους άντρες να ντυθούν με γυναικεία ρούχα. Ή για λόγους που η γυναικεία ένδυση θα τους γλίτωνε τη ζωή όπως στην περίπτωση που αναφέραμε για τα παιδάκια που τα έντυναν οι γονείς τους κορίτσια στην τούρκικη κατοχή (παιδομάζωμα) όπου δεν ήταν επιλογή τους για τον αν θα ντυθούν με ρούχα του αντίθετου φύλου ή όχι. Και στην κατηγορία των ειδικών που πιστεύουν ότι όπως και να 'χει το να φοράς ρούχα του αντίθετου φύλου θεωρείται crossdressing υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. 

Όπως και να 'χει οι συνθήκες, οι καταστάσεις και οι επιλογές διαφέρουν ανάλογα με τις εποχές,  τα θέλω και τις ανάγκες των ανθρώπων ακόμα και τις αιτιολογίες για τις οποίες γίνεται το crossdressing (διαφυλική ενδυμασία).
Εκτιμούμε ότι οι επιλογές από τους ανθρώπους είναι για τους ανθρώπους και το σημαντικό είναι ο κάθε άνθρωπος μέσα από τις επιλογές του να έρχεται πιο κοντά στον εαυτό του.

Με τιμή,

Gorean Lord-Ασημένιος Δράκος

3 σχόλια:

Kamra είπε... reply to this comment...

crossdressing...
Κάτι το οποίο δεν με ενδιέφερε ως τώρα και δεν είχα μπει καν στην διαδικασία να ενημερωθώ γύρω απο αυτό..Διάβασα το άρθρο με αρκετό ενδιαφέρον και κυρίως για την αναδρομή του στο παρελθόν..

Αυτό που ίσως θα ήθελα να ρωτήσω είναι στα άτομα που επιλέγουν αυτό τον ¨διαφορετικό" τρόπο ένδυσης τι ευχαρίστηση λαμβάνουν και πως νιώθουν μέσα απο αυτό..

searchforidentity είπε... reply to this comment...

se afto oi monoi pou mporoun na diafotisoun to erotima sou einai oi crossdresser.alla san proti apopsi kai i gnomi mou xoris kapia empiria einai oti i efxaristisi pou pernoun einai mesa apo to humiliation y os sinithos i xrisi tou crossdressing einai gia humiliation.ara oli i efxaristisi einai sto humiliation pou erxete apo tin pra3i afti kai to force feminization pou pali erxete mesa apo tin ipotagi kai ton e3eftelismo

Ανώνυμος είπε... reply to this comment...

Sometimes the best gain is to lose.

Δημοσίευση σχολίου