Ένα θέμα τόσο απλό και τόσο περίπλοκο (για κάποιους) την ίδια στιγμή.
"Πρέπει να μου μιλάς στον πληθυντικό γιατί είμαι Κυρίαρχος", "Ο πληθυντικός που πήγε;", "Μήπως να μου μιλούσες στον πληθυντικό;". Λίγα από αυτά που κατά καιρούς διαβάζω σε συνομιλίες με διάφορους/ες Κ.
Τον πληθυντικό αριθμό τον χρησιμοποιούμε από πολύ μικρή ηλικία, τις περισσότερες φορές επειδή έτσι μας έμαθαν. Σε δασκάλους, καθηγητές, άγνωστους. Μόνο και μόνο επειδή "έτσι έπρεπε".
Αυτό το flash back μου έρχεται όταν διαβάζω τέτοιες ατάκες. Σκέφτομαι ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν μείνει στο "έτσι πρέπει".
Και έρχομαι εγώ να ρωτήσω: Γιατί; Γιατί έτσι πρέπει;
Είναι σωστό να απαιτούν οι Κ τον πληθυντικό; Ποιά η ικανοποίηση όταν κάποιος χρησιμοποιεί τον πληθυντικό απλά και μόνο επειδή "έτσι πρέπει"; Είναι υποχρεωμένος ο υποτακτικός να μιλάει στον πληθυντικό σε οποιονδήποτε του συστηθεί ως Κυρίαρχος;
Εν ολίγοις:
Πότε και γιατί πρέπει να χρησιμοποιείται ο πληθυντικός από κάποιον υποτακτικό;
Φιλικά,
Rania
1 σχόλια:
Πρωτα απολα ο πλυθηντικος δημιουργηθηκε για κανονες ευγενιας. Κατα 2ο ομως ποτε μια υποτακτικια δεν χριαζεται να χρησιμοπια τον πλυθηντικο σε οπιοδηποτε δηλωνει Κυριαρχος.
Μπορει ναι αν θελει η υποτακτικια να το κανει για να δειξει οτι ειναι ευγενικη η σεβος αλλα μεχρι εκει.Ο πληθυντικος δεν δηλωνει κατι. Υπαρχουν Κυριαρχοι που δεν θελουν να τους μιλουν στον πλυθιντικο οι διαφορες σκλαβες.
Τωρα αν ειναι η δικη του σκλαβα συμπεριφερεται βαση των κανονων που εκπαιδευτηκε και πως θελει ο Κυριαρχος της να συμπερυφερετε.
Αρα συμπερασματικα ο πληθυντικος πρεπει να χρησιμοποιητε οταν ετσι ηταν η εκπαιδευση της σκλαβας. Κατα 2ο αν δεν ειναι ιδιοκτησια καπιου οταν εκεινη θελει να μιλησει η να δειξει σεβασμο.Αν και ο σεβασμος δεν κερδιζετε μονο με τον πλυθιντικο αλλα με ολη την συμπεριφορα απεναντι του Κυριαρχου
Δημοσίευση σχολίου