Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Mind game...

Παιχνίδι μυαλού είναι η ακριβής μετάφραση αν και δεν μπορεί να περιγράψει πλήρως αυτήν την κατάσταση. Το mind game δεν είναι ένα απλό παιχνίδι. Χρήζει μεγάλης προσοχής γιατί οι τραυματισμοί που (αν γίνει απρόσεχτα) μπορεί να προξενήσει είναι ψυχολογικοί. Όταν επηρεάζεται το μυαλό ενός ανθρώπου μοιραία επηρεάζεται και το συναίσθημά του. Καρδιά και μυαλό είναι κυριολεκτικά αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα. Αν σταματήσει κάτι από τα δύο να λειτουργεί σταματάει και το άλλο. Έτσι και στο mind game. Ό,τι επηρεάζει το ένα επηρεάζει και το άλλο. 

Το mind game και κατ’ επέκταση το mind bondage (mind control) και το mind fuck είναι υποκειμενικά. Δεν υπάρχει τεχνική ούτε βήματα τα οποία κάποιος μπορεί να ακολουθήσει για να το πετύχει και κάθε άνθρωπος το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Όπως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και διαφορετικός από τον δίπλα, έτσι μοναδικά και διαφορετικά πράγματα επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του.  Όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχει συγκεκριμένη τεχνική και (δυστυχώς ή ευτυχώς) κανένας δεν μπορεί να διδάξει κάποιον άλλον να το κάνει. Στην ουσία δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Σε κάποιο σημείο όλοι μας χρησιμοποιούμε την πρακτική αυτή για να πετύχουμε κάτι. Οι γονείς που φοβίζουν το παιδί, ο έφηβος που πείθει τους γονείς του να πάει στο πάρτυ, ο ερωτευμένος που πείθει το ταίρι του να κάνει κάτι που ποτέ δεν θα έκανε και πάει λέγοντας. Όλα αυτά είναι μια μορφή mind game που όμως δεν κρατάει πολύ. Είναι (αν μπορώ να το πω έτσι) στιγμιαίο. Καθαρά για να πετύχει κάποιος κάτι και μέχρι εκεί.  

Θα προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα. Φανταστείτε μια ήρεμη λίμνη. Αν πετάξουμε ένα βότσαλο θα αναταράξουμε τα νερά για λίγο. Μικρά κυματάκια θα σχηματιστούν και μέσα σε λίγο χρόνο θα εξαφανιστούν και η λίμνη θα γυρίσει στην προηγούμενη ήρεμη  κατάσταση. Εκτός και αν πριν προλάβουν να χαθούν τα κύματα κάνουμε πάλι το ίδιο. Και συνεχίσουμε να το κάνουμε μην αφήνοντας τα νερά να ησυχάσουν. Αν το κάνουμε αυτό για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και τελικά σταματήσουμε κάποια στιγμή η λίμνη και πάλι θα ηρεμήσει. Μπορεί να μην φαίνονται κύματα στην επιφάνεια, αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν έχουμε αναταράξει το βυθό. Ίσως εκεί που έχουν προσγειωθεί τα βότσαλα να υπήρχε κάτι που τώρα δεν υπάρχει, ή ακόμα να μην υπήρχε τίποτα και τώρα να υπάρχει.  Από κάποια στιγμή και μετά, λοιπόν, δεν είναι ανάγκη να προσπαθούμε να ταράξουμε τα νερά, δεν είναι ανάγκη να είμαστε δίπλα στη λίμνη ούτε καν κοντά της. Η λίμνη πρέπει να βρει τον τρόπο να ζήσει με τις αλλαγές που επιφέραμε. Κάποια στιγμή θα το κάνει. Θα αλλάξει η ζωή της αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει. Και πάλι εμείς όταν περάσουμε από εκεί θα ρίξουμε ένα ακόμα βότσαλο αναγκάζοντας έτσι τα νερά να κυματίσουν και τη λίμνη να λογαριαστεί για ακόμα μια φορά με τις αλλαγές.

Όπου λίμνη βάλτε ένα ανθρώπινο μυαλό.  Όπου παιχνίδι με βότσαλα βάλτε mind game. Ακούγεται εύκολο για τη λίμνη, απλά θα μάθει να ζει έτσι, θα πουν κάποιοι. Για αρχή θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν καταστρέψαμε κάτι που είναι αναγκαίο για τη βιωσιμότητά της, μετά να σιγουρευτούμε πως οι αλλαγές που επιφέραμε είναι αλλαγές που η λίμνη και η ζωή μέσα της μπορεί να αντιμετωπίσει. Να της αφήσουμε χρόνο να το κάνει και όταν είναι έτοιμη να κάνουμε άλλη  μια αλλαγή. Υπάρχουν λίμνες που αντέχουν ένα βότσαλο κι άλλες που αντέχουν περισσότερα.

Κάπως έτσι λειτουργεί και με το ανθρώπινο μυαλό. Μπορεί κάποιος να κρατάει το μυαλό κάποιου άλλου σε αναταραχή ακόμα και τις ώρες που δεν είναι μαζί ή που δεν μιλάνε. Μπορεί με μία μόνο λέξη (ή ακόμα και με την απουσία λέξεων) να αναταράξει τόσο πολύ τον τρόπο σκέψης που ο αποδέκτης της αναταραχής να χρειαστεί πολύ χρόνο για να την διαχειριστεί.  Πολλές φορές ο αποδέκτης ενός τέτοιου «παιχνιδιού» συνειδητοποιεί πολύ αργότερα γιατί λειτουργεί όπως λειτουργεί. Είναι πολύ δύσκολο να δεχτούμε ότι κάποιος άλλος «ελέγχει» το μυαλό, τις σκέψεις και κατ’ επέκταση τον τρόπο λειτουργίας μας (γενικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους).

Η διαχείριση όλου αυτού που συμβαίνει είναι πολύ δύσκολη όσο κι αν κάποιος  μπορεί να συμπεράνει το αντίθετο. Να έχει κάποιος το μυαλό μας under control δεν σημαίνει ότι σταματάμε να σκεφτόμαστε ή σταματάμε να παίρνουμε αποφάσεις ή ότι χάνουμε τη βούλησή μας και περιμένουμε οδηγίες για το κάθε τι. Όχι δεν μετατρεπόμαστε σε ρομποτάκια που ακολουθούν τυφλά εντολές. Αυτό θα ήταν εύκολο. Συνήθως πράγματα που είχαμε θαμμένα ή που δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν έρχονται στην επιφάνεια απαιτώντας τη θέση που τους είχαμε στερήσει στην ζωή μας. Αναγκαζόμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με καταστάσεις και σκέψεις που είχαμε κλειδώσει καλά μέσα σε κάποιο ντουλαπάκι του μυαλού μας και ενδεχομένως είχαμε ξεχάσει και που είχαμε βάλει το κλειδί.  

Πιο πάνω ανέφερα τον όρο mind bondage. Είναι αποτέλεσμα –θα  μπορούσα να πω- του γενικότερου mind game. Ως mind bondage ορίζεται η κατάσταση στην οποία κάποιος νιώθει δεμένος, χωρίς να υπάρχουν πραγματικά δεσμά. Σε μια M/s σχέση είναι η κατάσταση όπου η σκλάβα νιώθει δεμένη από την εντολή του Αφέντη της. Είναι η γνωστή κατάσταση του «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» στην οποία δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο από το να παραμείνεις ακίνητος.  Ακόμα κι αν τον γκρεμό και το ρέμα δεν μπορεί να τα δει κανείς άλλος παρά μόνο εσύ.

Εν κατακλείδι το mind game δεν είναι  ούτε εύκολο, ούτε ξεκούραστο, ούτε κάτι που μπορεί να δώσει αποτελέσματα από την μια μέρα στην άλλη. Είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και αφοσίωση. Είναι μια διαδικασία επώδυνη αλλά ταυτόχρονα απελευθερωτική (τουλάχιστον για τον αποδέκτη αυτού). 

Υ.Γ. Τα παραπάνω είναι καθαρά υποκειμενική άποψη καθώς για τον καθένα αυτή η διαδικασία είναι διαφορετική και διαφορετικά νιώθει όταν του συμβαίνει. Είναι ένα δύσκολο κομμάτι ως προς την εξήγηση γι’ αυτό ζητάω την κατανόησή σας για το παρόν γραπτό.

Φιλικά,
Rania

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου